Undervisning
Færdigheder og kundskaber
Vi lægger stor vægt på færdigheder og kundskaber, men lige så vigtigt er det, at børnenes fantasi og spontanitet får plads til udfoldelse gennem leg, drama, oplæsning, sang og fortælling. Desuden vægter vi de praktisk-musiske fag, som vi dels inddrager i den almindelige undervisning, og dels i de ældre klasser tilgodeser i værkstedstimer og valgfag.
Fagligheden, dannelsen og trivslen mener vi tilsammen er grundlæggende for at kunne virke i et godt menneskeliv til glæde for den enkelte og for fællesskabet.
Vi ønsker et nært samarbejde mellem skolen og forældrene, da det er afgørende for, at barnet får det optimale ud af undervisningen.
Set over et helt skoleforløb står friskolen mål med den undervisning, der foregår i folkeskolen. Dog har vi friheden til at gøre det på den måde, som vi vurderer er bedst for børnenes indlæring, dannelse og trivsel.
Ud over de fag, som skoleskemaet i folkeskolen skal indeholde, har vi derfor også friheden til at supplere fagrækken med blandt andet fortælling, emnetimer og forskellige kreative tilbud. Det betyder, at det enkelte skoleår tilrettelægges, så vi bedst muligt tilgodeser fagligheden, dannelsen og trivslen.
Der findes to evalueringskrav til undervisningen på en fri grundskole som Mellerup Friskole. Vi skal evaluere henholdsvis:
Elevernes udbytte af undervisningen
Vi skal som fri grundskole løbende evaluere elevernes udbytte af undervisningen. Evalueringerne danner grundlaget for, at skolen kan tilrettelægge undervisningen, så den tilgodeser den enkelte elevs behov og forudsætninger. Elev og forældre skal løbende orienteres om evalueringens resultater. Der er ingen krav om, at det skal foregå skriftligt. Frie grundskoler er derfor ikke forpligtet til at udarbejde elevplaner. Evalueringerne skal være alsidige, og karakterer kan ikke alene gøre det ud for evalueringer.
Vi beslutter som skole selv, hvordan elevernes udbytte af undervisningen bliver evalueret. Fokus skal være på, om undervisningen har haft det resultat, skolen forventede, og om der er brug for særlig støtte fra skolen og/eller forældrene til den enkelte elev. Valg af form og metode kan afhænge af faget, elevgruppen, klassetrinnet og undervisningsformen.
Eleverne skal så vidt muligt deltage i dialogen mellem skolen og forældrene om evalueringens resultat.
Evaluering af den samlede undervisning
Vi skal som fri grundskole regelmæssigt evaluere skolens samlede undervisning og udarbejde en plan for opfølgning på evalueringen. Evalueringen skal vurdere, om undervisningen lever op til indholdet i de mål og planer, vi har opstillet.
Vi definerer selv, om andet end undervisningen i de forskellige fag og fagområder indgår i den “samlede undervisning” – herunder også frikvarterer, lejrskoler, morgensang og lignende undervisningstilbud. Evalueringsform og -metode er valgfri.
Frie grundskoler skal vælge mellem selv at evaluere eller få ført tilsyn af en tilsynsførende. Der har siden august 2012 været et krav om, at den tilsynsførende på en fri grundskole skal være certificeret af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Skolen skal orientere Styrelsen for Undervisning og Kvalitet om, hvem der er valgt som tilsynsførende og offentliggøre valget af tilsynsførende på skolens hjemmeside.
Den tilsynsførende vurderer, om undervisningen og elevernes faglige niveau kan stå mål med folkeskolens. Den tilsynsførende kan ikke overtage forældrekredsens tilsyn.
Den seneste tilsynsrapport skal kunne ses på friskolens hjemmeside.
På Mellerup Friskole har vi tilknyttet certificeret tilsynsførende Else Marianne Warming, som er valgt af forældrekredsen. Marianne besøger friskolen flere gange i løbet af skoleåret og udarbejder på den baggrund en rapport, hun præsenterer for forældrene, og som lægges frem til den årlige generalforsamling. Du kan hente rapporten ved at trykke på linket nedenfor.
Derudover er forældrene med i skolens hverdag på flere måder. Forældre er altid velkomne til at deltage i undervisningen, ligesom forældrene forventes at være en stor del af friskolens liv i øvrigt. Kun på den måde kan vi sikre, at forældrenes tilsyn med vores fælles skole opretholdes.
Selv om vi som fri grundskole har valgt at bruge en certificeret tilsynsførende, skal vi fortsat leve op til kravet om at evaluere skolens samlede undervisning, som det er beskrevet i friskolelovens § 1b.